søndag 5. august 2012

Bok 49 2012: "I havet er det krokodiller" av Fabio Geda

Når denne boka har fått slik internasjonal suksess, er det ikkje fordi den har så store litterære verdiar når det gjeld språk og komposisjon, men fordi den enkelt og greitt fortel ei gripande historie. Boka har som undertittel "Enaitollah Akbaris historie fra virkeligheten", og etter det eg har lese om boka går eg ut frå at dette verkeleg er basert på ei sann historie.

Boka har to forteljarstemmer. Ein ser føre seg at Enaitollah fortel historia si til forfattaren Fabio. Sistnemnde er for det meste i bakgrunnen, men kjem med nokre kommentarar no og då. Vi får høyre historia om korleis ein ti år gamal hazaragut kom seg ut av det talibanstyrte Afghanistan, og korleis han kom seg vidare i verda som papirlaus flyktning.

Eg likte boka godt. Den gir eit innsyn i livet i Afghanistan, tenkjemåtar og haldningar. Ein får dessutan innsyn i korleis det kan opplevast å flykte og berre ha eit ønske om eit trygt liv med jobb og skulegang.

Boka er ikkje så brutal som til dømes "Drageløperen", og den er relativt kort. Eg kan tenkje meg at den ville høve godt å lese for ungdom frå 14 år og oppover, i tillegg til vaksne lesarar som er opptekne av emnet.

Espen Sandvik les lydboka, og det gjer han på ein glimrande måte.

1 kommentar:

  1. Denne likte jeg godt! Og syns du beskriver den godt. Ikke noe stort litterært verk - men et godt innsyn i en annen virkelighet enn den vi har...

    June

    SvarSlett