torsdag 27. juni 2024

Hundane 10. juni

 


Oslo

Eg plagast med dårleg mobilkamera, så dermed blir det lite blogging, i tillegg til lite fotografering. Her er eit par bilete frå ei helg i Oslo i starten av juni. Eg hadde kjøpt musikalbillettar til Eldstejenta, meg sjølv og mi venninne W, og så tok eg meg like godt ei heil helg i byen. Vi rakk å sjå nasjonalmuseet og Munchmuseet på dagtid, og så gjekk vi på to ulike italienske restaurantar fredag og laurdag. Louie var glad for å få besøk av "Bestemor", og vi hadde nydeleg vêr og skikkeleg sydenkjensle.



Bok 18 2024: "Katalog over mine menn" av Helene Uri


Margrete (52) er hjartesjuk og treng eit nytt hjarte for å kunne leve vidare. Kristian (25) døyr i ei bilulukke, og foreldra får spørsmål om organdonasjon. Boka er fortald frå ulike synsvinklar, og alle er menn i Margretes liv. Trass i den noko dystre tematikken, er boka lettlesen og underhaldande.

Bok 17 2024: "Naustet" av Jon Fosse

 Eg må med skam melde at eg ikkje har lese mykje av Jon Fosse tidlegare, berre eit drama og boka "Andvake". Den repeterande stilen har for meg vore nærast parodisk, men eg gav forfattarskapen ein sjanse til, i og med at han er landets mest internasjonalt anerkjende nolevande forfattar. 

skrivestilen i "Naustet" er repeterande på ein suggererande, poetisk måte. Eg-personen sit på rommet sitt og prøver å skrive seg ut av ei uro han kjenner på, og bit for bit vert forteljinga om han og møtet hans med barndomsvenen Knut avslørt, i tillegg til forteljinga om den innpåslitne kona til Knut'n og "ho jenta" frå fortida, og vi forstår at hovudpersonen har eit noko problematisk forhold til kvinner. Når han stadig nemner at mora, som han i ein alder av 30 år framleis bur saman med, "ikkje er så gamal", forstår ein at mannen slit. 

Eg skal lese fleire bøker av Jon Fosse, for det bør ein gjere, men dette er meir krevjande enn mykje anna eg les.

Bok 16 2024: "Derfor må du vite at jeg er same" av Ella Marie Hætta Isaksen



Ella Marie vart rikskjendis då ho var med i - og vann - tv-programmet "Stjernekamp". I denne boka fortel ho om sigeren, og om korleis den gav henne eit utgangspunkt for å fremje standpunkt og haldningar. Go har utvikla seg til å bli både filmskodespelar og miljøaktivist, og for mange er ho den fremste talspersonen for samane i vår tid. Eg las delar av boka saman med elevar tidlegare i år, i samband med ein fagdag om samane. Vi såg mellom anna filmen "La elva leve", der Ella Marie har hovudrolla. boka er interessant, og eigentleg kunne eg ha tenkt meg å lese heile boka saman med elevar.

Bok 15 2024: "Kongenes sverd" av Bernard Cornwell

Storytel: "Et løfte har bundet Uhtred til kong Alfred. Et løfte har bundet ham til Æthelflaed. Og nå vil et løfte tvinge ham bort fra fedrenes hjem, som han har kjempet så hardt for å få tilbake. For Uhtred har sverget at når kong Edward dør, vil han drepe to menn. Og nå dør Edward. Sammen med en liten gruppe krigere reiser Uhtred sørover og direkte inn i skiftende allianser og kampen om riket, hvor han vil trenge all sin styrke for å overvinne den sterkeste krigeren av dem alle."

Bok 14 2024: "Ulvekrigen" av Bernard Cornwell

Srorytel: "Uhtred har vunnet tilbake borgen som har vært i familiens eie i århundrer, men trues nå fra alle kanter av både nye og gamle fiender. Det var ikke lenge Uhtred fikk nyte seieren. I Mercia er det et opprør på gang når kong Edward prøver å ta kontrollen. I Wessex strides rivaliserende parter om hvem som skal bli den neste kongen. Og over hele landet fortsetter invaderende vikinger sin uopphørlige jakt på nytt land. Uhtred, en legendarisk kriger, beundret og ettertraktet som alliert, fryktet som motstander, er igjen revet mellom sine to identiteter: Han slåss på det han mener er feil side, og forbannet av uhell og tragedie står han overfor en av sine mest formidable fiender. Det eneste som kan redde ham, er en stor porsjon kløkt, den største lojalitet og stort mot."

Bok 13 2024: "Flammebæreren" av Bernard Cornwell

Storytel skriv: "Northumbrias vikinghersker, Sigtryggr, og Mercias saksiske dronning Aethelflaed har blitt enige om en våpenhvile. Endelig får Englands største kriger, Uhtred, muligheten til å vinne tilbake familieeiendommen Bebbanburg. Den stjal hans forræderiske onkel fra ham for mange år siden, og nå er det de slue fetterne hans som okkuperer den. Men skjebnen griper inn, og Uhtreds mange fiender og de edene om troskap han har sverget setter en stopper for drømmen om å gjenerobre Bebbanburg. Nye fiender strømmer inn i landet, flere kjemper for Englands kongedømme og nye kriger truer. Men Uhtred er fast bestemt på at denne gangen skal ikke noe stoppe ham: Han er den rettmessige lorden av Bebbanburg. Men han vil trenge alt han har lært gjennom et liv i krig for at drømmen skal gå i oppfyllelse."

Bok 12 2024: "Stormens krigere" av Bernard Cornwell

Omtale på Storytel: "Det råder en skjør fred mellom Wessex, Mercia og Øst-Anglia. Kong Alfreds sønn Edward og hans innflytelsesrike datter, Æthelflaed, hersker i kongedømmene. Men rundt dem mobiliserer de urolige nordmennene, og de har blikket rettet mot de rike landskapene og velstående kirkene. Uhtred av Bebbanburg, kongedømmets største kriger, kontrollerer det nordlige Mercia fra den befestede byen Chester. Men flere samler tropper mot ham. I dilemmaet mellom familie og lojalitet, mellom personlige ambisjoner og politisk forpliktelse, finnes det ikke noen enkle svar. Men en mann med en krigers mot er kanskje i stand til å finne det. En slik mann er Uhtred."

søndag 23. juni 2024

Babyteppe nummer 1



Sidan eg har ein kollega eg har jobba tett saman med som skal ha baby no i juli, tenkte eg at eg kunne strikke eit babyteppe til veslejenta hennar. Eg bestilte garn og oppskrift på nett, men eg fekk ikkje til det opprinnelege holmønsteret og strikka derfor etter eige hovud i staden. Resultatet vart ikkje så verst, om enn enkelt. Det er trass alt tanken som tel.

torsdag 6. juni 2024

Genser nummer 64: "Perlepuffgenser" til Eldstejenta

 Eg var på besøk hos Eldstejenta sist helg, og med meg i kofferten hadde eg ein ny genser. Den passa perfekt, men ikkje i 25 grader...